Početna   O sauni   Ponuda   Upute i savjeti   Naruči   3D   Kontakt 

U sauni

Zašto je sauna dobra?

Najpoznatiji aspekt saune je toplina. Naš organizam mora se prilagodit novim uvjetima, jer unutrašnji organi ne podnose temperaturu preko 42 C. Nova situacija zahtjeva aktiviranje funkcije sistema za termoregulaciju. Pore na koži se šire kako bi lakše propuštale toplinu prema van, a tijelo se počinje znojiti jer isparavanje vode snižava tjelesnu temperaturu i organizam dovodi u termičku ravnotežu. Za vrijeme izlaska iz saune, prelaskom u hladniji ambijent i tuširanjem, organizam je primoran ponovo se prilagoditi u kratkom periodu zbog čega se koža i kapilari sužavaju kako bi se izbjeglo gubljenje tjelesne topline. Prelazi iz toplog u hladno, i obrnuto predstavljaju osnovu same saune odnosno sam njen značaj, jer time dolazi do pravilnog aktiviranja metabolizma, jačanja sistema termoregulacije i efikasnog pročišćavanja organizma.

Sauna je izvanredna metoda za poboljšanje cirkulacije, a samim tim i krvnog tlaka. Ipak u saunama treba izbjegavati stajanje na nogama. Preporučuje se ležeći ili sjedeći položaj u slučaju hipertenzije, dok kod hipotenzije, nakon nekoliko minuta provedenih u ležećem položaju treba zauzeti sjedeći. Psihološki efekat saune je ogroman i od velike je važnosti i sama činjenica da će te se na sat vremena opustit od svega i da će te se posvetiti sami sebi, pozitivna je i možda neuobičajena, pogotovo nakon napornog dana. Takva atmosfera i toplina koja umiruje čini vas krajnje opuštenim.

Osjećate se kao da ste "napunili baterije".

Za vrijeme korištenja saune gubi se određena količina znoja što se očitava kroz tjelesnu težinu, međutim riječ je o trenutnom padu kilaže koja se ubrzo nadoknadi. Ipak sauna se odlično uklapa u dezintoksikacioni program za mršavljenje. U stvari, poboljšavanjem metabolizma, sauna predstavlja odlično pomoćno sredstvo za držanje dijete i održavanje sportske kondicije. U programu za mršavljenje neće vam pomoći samo toplota od velike pomoći bit će i hladnoća pogotovo za ubrzavanje metabolizma i njegove bolje efikasnosti, pa će se brže "sagorijevati" hrana i jastučići na trbuhu i butinama.

Do sada posjeta.     © sauna.hr 2008 - 2011